1. Aanmelding
Kinderen kunnen aangemeld worden vanaf 18 maanden en tot en met het derde leerjaar..
Ouders melden hun kind (liefst telefonisch) aan. Vaak gebeurt dit op verwijzing van een andere instantie. K&G, school, clb, huis- of kinderarts, DGGZ, COS, privé-therapeuten…
Bij de aanmelding worden een aantal administratieve gegevens bevraagd en wordt heel kort genoteerd wat de zorgen zijn. Nadien worden de ouders op een afgesproken moment teruggebeld voor een uitgebreider telefonisch gesprek.
2. Onderzoek
Onderzoek is pas mogelijk na verwijzing van een geneesheer (huisarts, specialist,…) voor multidisciplinair onderzoek en mits de verwijsbrief in ons bezit is.
De onderzoeken kunnen pas doorgaan mits goedkeuring van de aanvraag door de mutualiteit.
De onderzoeksfase verloopt als volgt:
- Eerste gesprek (intakegesprek) met de sociaal verpleegkundige, psychologe of psychologisch assistente
- Onderzoeken door het multidisciplinair team – afhankelijk van de problematiek kunnen volgende onderzoeken aan bod komen:
- Logopedisch onderzoek
- Ergotherapeutisch onderzoek
- Psychomotorisch onderzoek
- Psychologisch onderzoek
- Intelligentie onderzoek
- Onderzoek door de pediater/revalidatiearts of de kinderpsychiater.
- Tevens gebeurt voor alle kinderen een medisch onderzoek door de pediater, revalidatiearts.
- De resultaten van de onderzoeken worden besproken in een teamvergadering.
- Daarna worden de onderzoeksresultaten met de ouders overlopen.
- Indien behandeling wordt voorgesteld en de ouders hiermee akkoord gaan worden concrete afspraken gemaakt en worden de behandelingen aangevraagd aan de mutualiteit, dan wordt het kind op de wachtlijst voor therapie gezet.
3. Therapie
- De behandeling is ambulant: het kind komt op therapie voor één tot twee uur per dag en gaat daarna terug naar huis of school.
- Het aantal behandelingen per week verschilt naargelang de problematiek en/of de behandelingsfase. Dit kan één à drie keer per week zijn.
- De behandelingen gebeuren in principe individueel. Soms worden kleine groepjes gevormd die de behandelingsdoelstellingen ondersteunen.
- Naargelang de doelstellingen gebeuren de behandelingen individueel of in kleine groepjes.
- De behandeling van kleuters en kinderen uit het buitengewoon onderwijs gebeurt meestal overdag, tijdens de schooluren, terwijl de behandeling van lagereschoolkinderen in de regel doorgaans buiten de schooluren gebeurt.
- Tijdens de schoolweken gaan de therapieën door volgens een vast uurrooster. Tijdens de vakantie is er in overleg met de ouders een aangepast uurrooster.
- De mutualiteit geeft goedkeuring van de behandeling voor één jaar. In samenspraak met de ouders kan jaarlijks een verlenging aangevraagd worden.
- De ouders worden actief betrokken bij de revalidatie: in overleg met de therapeuten kunnen zij de therapie in de verschillende disciplines volgen en minstens tweemaal per jaar wordt een oudergesprek georganiseerd. Ouders kunnen ook steeds op eigen initiatief een overleg aanvragen.
- Het team werkt nauw samen met de school, het CLB, en indien nodig met andere diensten of instanties.
- Op regelmatige tijdstippen wordt het revalidatieprogramma door het team geëvalueerd en zo nodig bijgestuurd.
- Het stopzetten van de revalidatie gebeurt na een zorgvuldige evaluatie en in overleg met de ouders.